Po prvej testovacej – štartovacej fáze, ktorá trvala v závislosti od veku a zdravia psíka (2-5 týždňov), keď sa šteniatka zoznámili s mäsom, juniori a psíkovia nad 2 roky obnovili opäť ihlový reflex, upravilo sa trávenie, žalúdočné kyseliny a už viete, že s rybami psík kamoš nebude a že kuracie nesadlo (uvádzam iba ako príklad) tak to nebudeme skúšať ani v druhej fáze.
Už poznáte aj kŕmnu dávku, ktorú ste doladili v prvej fáze a rovnakú gramáž použijete aj v tejto fáze. Kusové mäso vlastne znamená kus mäsa v celku, to, čo budete proste krájať 🙂 alebo možno ani nie, záleží od veľkosti psa.
Opäť, tak ako pri mletom mäse, zachovávate plnú kŕmnu dávku mäsa a navyše dávate prílohu – ovocie a zeleninu. Krájame adekvátne kusy na veľkosť psa. Pri konzumácii sledujte, ako žuje, prípadne trhá mäso. Mal by zapájať všetky typy zubov: rezáky, špičiaky a črenové zuby (záleží aj či mäso má šľachy, chrupavky atď). V tejto fáze sa môžete začať prestať báť ďalšej fázy – ak bude poriadne žuť mäso a kosti, zvládne ju bez problémov.
Samozrejme, môžete kombinovať mleté mäso aj s kusovkami a to hlavne v prípade, ak potrebujete do kŕmnej dávky zakamuflovať ovozel. Trh ponúka rôzne druhy, triedy aj kvality svalovín. Niekedy má vyšší podiel tuku, šliach, inokedy je to krásny kus mäsa.
Mnohí si myslia, že tieto položky sa radia pod vnútornosti, ale v skutočnosti ide o sval, ktorý vo všeobecnosti (mal by byť) lacnejší artikel
Jelenia svalovina, jahňacia, konská, pštrosia, kenguria, sobia, bizónia, zebria či kozia.
Patria sem aj konské srdce, konský jazyk a jahňacie srdce.
Bravčové srdce je veľmi hutná svalovina – silné vlákna a je ťažko stráviteľné u šteniatok (štatisticky u mňa 6/10 šteniatok vyvrátili srdce, aj keď bolo nakrájané na kocky). Odporúčam zaradiť do jedálnička až po prejdení všetkých fáz
Najchutnejšie svaloviny a cenovo prijateľné sú morčacie srdcia, kuracie srdcia, hovädzí a bravčový jazyk. Pri jazykoch si dávajte pozor na jazylku – vyrežte (evidujem úmrtie zadusením) aj napriek tomu, že ide o kosť, radšej ju nikdy nedávajte.
Kuracie srdiečka a žalúdky podávajte v celku, morčacie srdiečka a žalúdky podľa potreby a veľkosti psíka môžete rozkrojiť na polovicu. V tejto fáze môžeme použiť mleté kosti v podobe pasty zvlášť pri svalovine, ktorá má vyšší podiel tuku. Rovnako ako v prvej fáze dbajte na pestrosť, striedanie druhov proteínu a rovnako aj mletého mäsa a svaloviny.
Na našej webstránke používame technológie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení, ako sú súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepšie služby. Ak súhlas neudelíte alebo ho odvoláte, môže to mať vplyv na niektoré funkcie a vlastnosti webstránky.