A sme takmer na konci prechádzame do poslednej štvrtej fázy barfovania. Do jedálnička zaraďujeme samostatné vnútornosti. 

Pre psa nie sú cudzie, prijímal ich už na začiatku v mletom mäse (hovädzie s drobami, bravčové s drobami, mleté srdce s pľúcami). Ale niekedy s tým majú problém, ak im ich dáte do misky ako kúsky. Ak to bude váš prípad, netrápte sa s touto fázou, rozhodne psíkovi nič chýbať nebude. Podávajte ich v kompletoch mletého mäsa s vnútornosťami. 

Vnútornosti určite kombinujte s kosťami (teraz vám to príde logické, prečo sú vnútornosti na konci). Platí, že kosť zapeká, vnútornosť riedi stolicu. 

Medzi vnútornosti sa radia pľúca, slezina, vemeno, držky, mozog, pečeň, obličky a semenníky. Rovnako ako pri kostiach musíte nájsť balans v dávkovaní vnútorností. 

Z praxe viem, že často psy majú redšiu stolicu hlavne z pečene. 

Ako kombinovať kosti a vnútornosti 

Ideál kombinácií je v tomto prípade nasledovný: 

  1. a) mleté mäso, ktoré obsahuje kosti

      70-80 % mletina a 20-30 % vnútornosť + ovozel 

  1. b) mleté mäso (bez kostí, vnútorností) alebo svalovina, kosť a vnútornosť

        60 % mäso, 20 % kosť a 20 % vnútornosť +ovozel 

*nezabúdajme na individualitu (neriadiť  sa striktne) 

Rozhodne nemusíte podávať vnútornosti každý deň, stačí jedenkrát do týždňa alebo raz za 10-14 dní, nakoľko v jedálničku psa v drvivej väčšine sú držky takmer na dennom poriadku. 

Výhody a nevýhody vnútorností

Pľúca: výživová hodnota nula – podávať psom s obezitou (skutočne zanedbateľné hodnoty). Pľúca môžete sušiť na pamlsky rovnako aj pečeň.  

Slezina: železo, vitamín A, bielkoviny ale veľmi mastné, veľké riziko hnačky, ak neodhadnete pomer. 

Vemeno: Tu sa rozpíšem trochu viac, aby ste pochopili aj inú stranu barfu. Hovädzina v chove – kravy – produkcia mlieka, teliatka, odsávačky mlieka. Kravy často trpia zápalom mliečnych žliaz – vemena – mastitída: lieči sa antibiotikami, ktoré sa podávajú cez struk. Zbytkové antibiotiká môže obsahovať vemeno, preto ja nikdy neodporúčam, aby to skrmovali kojace feny; a šteniatka už vôbec nie. Jednak je to vnútornosť veľmi mastná (ľahko môže spôsobiť hnačku kojacej fene, ktorá bude dehydratovaná a asi by už aj dokojila). Výživové hodnoty vemeno bezpochyby má, ale za mňa je vemeno určené pre zdravé psy, ktoré nemajú problém s citlivým trávením, nadváhou, prekysleným žalúdkom, pankreasom, pečeňou, obličkami. 

Držky: v skratke taká superpotravina – výživové hodnoty skvelé, náhrada za ovozel, náhrada za klasické vnútornosti (žľazy). Podávajte od prvého príkrmu šteniatok.

Pečeň: skvelý zdroj vitamínov, viacero možností – jahňa, hovädzie, bravčové, kuracie, konské, morčacie, kačacie pečienky – aj tu platí, že chutiť môže ktorákoľvek, ale zároveň je to najodmietanejšia vnútornosť (možno kvôli štruktúre či konzistencii). 

Obličky: trh ponúka dve možnosti: buď bravčové alebo hovädzie.  Nie sú tak odmietané, nespôsobujú tak riedku stolicu.   

Pri ochorení obličiek do jedálnička nepatria vnútornosti (okrem držky aj to v obmedzenom množstve). A ak krvné testy ukazujú zvýšený fosfor, pamätajte si, čo ste dávali jesť pred odberom. Ak to bola vnútornosť, nenechajte sa vystrašiť.