Po druhej fáze, keď ste mali možnosť vidieť, ako zvláda žuť a kusať väčšie kusy mäsa, je najvyšší čas prejsť do tretej fázy, z ktorej mnohí začínajúci barfisti majú strach, fáza podávania kostí. 

Kosti sa podávajú vždy surové 

Nie je kosť ako kosť – ako príklad uvediem zastaralú metódu kŕmenia a klišé frázy o vyváženosti kŕmnej dávky. 

Pes sa narodí s ihlovým reflexom. Šteniatka preto nepotrebujú taký časový odstup od začatia barfu, majú ho úplne prirodzený. Ihlový reflex ale zaniká okolo druhého roka života, ak pes má granulovanú stravu. Avšak buďte bez obáv, reflex je obnoviteľný, preto odporúčam od začatia barfovania prejsť na kosti približne po mesiaci (predĺžte si fázu 1 a 2). 

Veta čo ak sa mu kosť zapichne je personifikácia nás ľudí na psov – my ten reflex nemáme, ani sme nikdy nemali. Preto sa vôbec nemusíte báť ani kostí z rýb. 

Začnite s mäkkými kosťami: kuracie krky; beháky – kuracie, kačacie, husie (aj keď tu sa jedná skôr o chrupavky z veľkej časti); skelety: kura, kačka, hus a hlavy: rybie, kuracie a kačacie.  Krky môžete rozbiť tĺčikom, aj keď ja som za to, aby to ostalo v celku. 

Ako môže vyzerať kŕmna dávka 

Máte niekoľko možností podávania: mnohí kŕmia ráno kosťami a večer mleté mäso alebo svalovinu. Ďalšou možnosťou je dať to do jednej kŕmnej dávky. 

Kŕmna dávka potom vyzerá nasledovne: 

 

Miska  

25 kg pes, stredná aktivita, bez ochorení 2 %  

500 g kŕmna dávka zložená 

350 g mäso a 150 g kostí + ovozel 1/3 dávky 

 

Delené kŕmenie 

25 kg pes, stredná aktivita, bez ochorení 2 % 

150-200 g kostí ráno 

250-300 g mäso + ovozel 1/3 dávky, večer 

 

Na čo si dávať pozor

Keď kombinujete, je jedno, či misku alebo denné kŕmenie s kosťami; nikdy nekombinujte mleté mäso, ktoré už obsahuje kosti. Došlo by k nepríjemnej situácii – zapečenie (ťažko pes tlačí, nutkanie na stolicu, krv z konečníka, drolivá piesková suchá stolica, žltobiela) 

Pojem kosť v barfe si takmer každý vysvetlí ako krídla, krky kačacie, morčacie, stehná, kotlety, chrbty. Mäsové kosti sú v podstate kosti s veľkým podielom mäsa: stehná, morčacie krídla, morčacie krky. Napríklad ja podávam ako 100 % kŕmnu dávku – jednoducho vložím do papule a hotovo. 

A keďže ide o veľký podiel mäsa na týchto akože kostiach, už teda vieme, že tá zastaralá metóda 10-15 % kostí, čo mala byť časť akože z vyváženej kŕmnej dávky, je teda mýtus, ktorú nikdy aj tak nedosiahnete. Iba ak najskôr z krídla odstránite kožu (tuk), prácne oškrabete mäso, to oškrabané mäso vlastne prirátate k svalovine a odvážite si ohlodané čisté kosti – vieme všetci, je to nemožné. 

Takže ak vás doteraz nepresvedčili nové metódy barfovania, tak snáď po tomto už prestanete robiť z misiek psa molekulárnu biochémiu. 😊

Z toho vychádzame nasledovne: podávajte krídla kuracie, kačacie, krky kuracie a husacie. Teda vlastne dorovnáme kŕmnu dávku. Podiel nechám na vás – tu, žiaľ, neviem napísať, ani len všeobecne, koľko gramov kostí by mala tvoriť kŕmna dávka. Je to až príliš individuálne. Najčastejšie je to 1/3, ale skutočne ten balans musíte nájsť vy sami.