Po prvej testovacej – štartovacej fáze, ktorá trvala v závislosti od veku a zdravia psíka (2-5 týždňov), keď sa šteniatka zoznámili s mäsom, juniori a psíkovia nad 2 roky obnovili opäť ihlový reflex, upravilo sa trávenie, žalúdočné kyseliny a už viete, že s rybami psík kamoš nebude a že kuracie nesadlo (uvádzam iba ako príklad) tak to nebudeme skúšať ani v druhej fáze. 

Už poznáte aj kŕmnu dávku, ktorú ste doladili v prvej fáze a rovnakú gramáž použijete aj v tejto fáze. Kusové mäso vlastne znamená kus mäsa v celku, to, čo budete proste krájať 🙂 alebo možno ani nie, záleží od veľkosti psa. 

Opäť, tak ako pri mletom mäse, zachovávate plnú kŕmnu dávku mäsa a navyše dávate prílohu – ovocie a zeleninu. Krájame adekvátne kusy na veľkosť psa. Pri konzumácii sledujte, ako žuje, prípadne trhá mäso. Mal by zapájať všetky typy zubov: rezáky, špičiaky a črenové zuby (záleží aj či mäso má šľachy, chrupavky atď). V tejto fáze sa môžete začať prestať báť ďalšej fázy – ak bude poriadne žuť mäso a kosti, zvládne ju bez problémov. 

Samozrejme, môžete kombinovať mleté mäso aj s kusovkami a to hlavne v prípade, ak potrebujete do kŕmnej dávky zakamuflovať ovozel. Trh ponúka rôzne druhy, triedy aj kvality svalovín. Niekedy má vyšší podiel tuku, šliach, inokedy je to krásny kus mäsa. 

Zoznam svalovín podľa dostupnosti a ceny 

Bežné druhy svalovín

stredná cenová skupina (cca 5€/kg) 

HOVÄDZIA – krk, stehno  

TEĽACIA – krk, stehno  

BRAVČOVÁ – karé, plece, stehno  

MORČACIA – stehno, prsia  

KURACIA – stehno, prsia 

 

Svaloviny a vnútornosti

nižšia cenová skupina – túto mám ja veľmi v obľube a veľmi odporúčam, cca 4€/kg 

Mnohí si myslia, že tieto položky sa radia pod vnútornosti, ale v skutočnosti ide o sval, ktorý vo všeobecnosti (mal by byť) lacnejší artikel 

SRDCE – kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové, kačacie 

JAZYK- hovädzí, bravčový 

ŽALÚDOK- kurací, morčací, kačací 

 

Svalovina

je menej dostupná a má vyššiu cenu, určená primárne pre alergikov, cca 6€/500g 

Jelenia svalovina, jahňacia, konská, pštrosia, kenguria, sobia, bizónia, zebria či kozia. 

Patria sem aj konské srdce, konský jazyk a jahňacie srdce. 

 

Pozor na niektoré druhy mäsa 

Bravčové srdce je veľmi hutná svalovina – silné vlákna a je ťažko stráviteľné u šteniatok (štatisticky u mňa 6/10 šteniatok vyvrátili srdce, aj keď bolo nakrájané na kocky). Odporúčam zaradiť do jedálnička až po prejdení všetkých fáz 

Najchutnejšie svaloviny a cenovo prijateľné sú morčacie srdcia, kuracie srdcia, hovädzí a bravčový jazyk.  Pri jazykoch  si dávajte pozor na jazylku – vyrežte (evidujem úmrtie zadusením) aj napriek tomu, že ide o kosť, radšej ju nikdy nedávajte. 

Kuracie srdiečka a žalúdky podávajte v celku, morčacie srdiečka a žalúdky podľa potreby a veľkosti psíka môžete rozkrojiť na polovicu. V tejto fáze môžeme použiť mleté kosti v podobe pasty zvlášť pri svalovine, ktorá má vyšší podiel tuku. Rovnako ako v prvej fáze dbajte na pestrosť, striedanie druhov proteínu a rovnako aj mletého mäsa a svaloviny.