BARF strava alebo barfovanie sa stalo novodobým pojmom. Knihy, články, štúdie, predajcovia, výrobcovia, diskusie, fóra. Pojem, o ktorom hovoria takmer všetci, čo majú psa.  

Aj keď málokto vie dostatočne veľa na to, aby nešíril ďalšie mýty, polopravdy alebo o tom nehovoril tak, aby človek nenadobudol pocit, že ide byť otrokom misky svojho psa. Kŕmenie psa prirodzenou stravou – mäsom – tu bolo vždy. Len v dobe modernej – dobe pohodlnej – sa na to akosi pozabudlo, že pes bol, je a vždy bude primárny mäsožravec, nie granuložravec. Takže nedá sa napísať, že ide o nové, moderné kŕmenie psa. 

Barfovanie alebo mäso? 

Pri tejto otázke rozviniem pojem a činnosť. V rámci barfovania mnohí, ktorí sa snažili, alebo mali záujem o tento druh kŕmenia, narazili na múr slov musím, musíš, musíte dodržať percentá zložiek v jednej miske, sacharidy a bielkoviny, tuky a prílohy, oleje a suplementy. Po prečítaní a zhodnotení všetkých nadiktovaných a, žiaľ, často striktne prezentovaných pravidiel majiteľ psa zvážil, že  aj napriek tomu ide do toho. Vyberie si zložitú, finančne a časovo nákladnejšiu cestu, cestu barfovania. 

Pozrie si na internete predajcu, ktorý mu vyhovuje s dovozom a sortimentom, nakúpi produkty, ktoré mu boli odporúčané od niekoho z fóra, diskusie, zastaralých kníh. Nakúpi mäso na mesiac v zložení: svalovina, mleté mäso, kosti, vnútornosti, prílohy, vitamínové doplnky, oleje. A to všetko bez podpory – poradenstva zo strany e-shopu. Mäso príde domov a druhý krok je porcovanie a podiely zložiek v kŕmnej dávke.              

Tu sa človek stráca po druhý raz a opäť si ide pýtať radu na fóra, diskusie. Dozvie sa, že má mať 80 % mäsovej zložky a 20 % príloh. Uvarí  cestoviny, ryžu, poprípade zemiaky. Strúha zeleninu, ovocie. Pripraví si váhu a po prácne vypočítanom podiele mäsa, kostí a vnútorností začne balíčkovať. Po hodinách prepočtov, balíčkovania a upratovania kuchyne si človek povie čo by som pre svojho psa neurobil. 

Barfovanie je pestrou stravou 

 V čom je teda rozdiel? V čase a v produktoch, ktoré trh s touto stravou ponúka. A odkedy sa BARF stal pojmom, tak trh s nim sa veľmi rozrástol. Už to nie je dávno jeden – dvaja  výrobcovia, ktorí ponúkali samostatné balené kosti, mäso, vnútornosti. Už je to trh, kde to, čo ste kúpili po jednom kile, už ponúkajú všetko dohromady v  kilových baleniach. Tento trh je veľmi pestrý a ponúka veľa možností  a kombinácií, len sa treba v ňom trochu viac zorientovať a hlavne vypustiť slovo musím, musíš a percentuálne zastaralé pomery.                                                                                                 

Sledujte zloženie 

Veľa značiek ponúka komplet krmivo, ktoré obsahuje už aj zomleté kosti, vnútornosti alebo dokonca oboje. To krmivo, ktoré obsahuje už kosti, už nedopĺňajte o kosti typu krídla, krky, beháky a tam, kde je už vnútornosť, už nedopĺňajte obličky, pečeň či slezinu. Všeobecne platí, že komplety aj so zeleninou sú drahšie. 

Kŕmenie surovou stravou – mäsom, je v podstate kŕmiť vyvážene. A takúto vyváženú stravu dosiahnete tak, že v rámci časového obdobia dostane pes rôzne druhy mäsa, rôzne druhy mletín, rôzne druhy ovocia a zeleniny. Odporúčam u každého výrobcu začať najskôr mletým mäsom – tu v tejto fáze už pes dostane všetko, čo potrebuje, iba že v tejto fáze zistíte, čo psovi sedí a čo nie a nebude to tak finančne nákladné, ako keby ste začali hneď čistou svalovinou, ktorá je všeobecne drahšia ako mletá forma.  

Prechádzajte z mletín do svaloviny  

Siahnite po srdciach, jazykoch – áno, ide o svalovinu, nie o vnútornosť. Je to aj lacnejšie, ale nutričné hodnoty majú skvelé.  Až potom sa na rad sa dostávajú kosti. Pri tejto fáze musím ale poznamenať, že je dôležité zachovať danú postupnosť, hlavne u psov starších ako 2 roky. Pes sa narodí s ihlovým reflexom, ktorý zaniká okolo druhého roka života, pokiaľ bol pes na granuliach. Reflex je obnoviteľný, tak nemusíte mať obavu, že by kosti nezvládol.  

Začnite behákmi, trupmi, krkmi; neskôr môžete siahnuť aj po morčacích krídlach a krkoch, ktoré sú aj s veľkým množstvom mäsa, tak ich môžete využívať ako plnohodnotnú kŕmnu dávku. Po kostiach nastupujú vnútornosti ako pečeň, vemeno, ľadviny, slezina. Vnútornosti samotné u väčšiny psov spôsobujú riedku stolicu, preto sú umiestnené až na poslednom mieste, pretože je dobré ich kombinovať s kosťami. Všeobecne platí – vnútornosť  riedka stolica, kosť hustá stolica. 

Prílohy pri kŕmení mäsom nie sú až tak populárne, vlastne ani potrebné. Cestoviny či ryža sú vlastne sacharidom, ktoré pes nepotrebuje. Vločky sú vláknina, ktorú viete nahradiť príklad tekvicou s dužinou. Okrem toho na vločkách pes rýchlo priberá. 

Dbajte na individualitu psa          

Samozrejme, je nutné dbať na individualitu psa. Sú výnimky, keď sú sacharidy potrebné. Čo sa týka ovocia alebo zeleniny, odporúčam ich nerátať do kŕmnej dávky, nakoľko sú to iba voda a vitamíny. Môžeme to zhrnúť takto: barfovanie je jednoduché, stačí mať informácie o produktoch, ktoré dávate do misky psa, mať sedliacky rozum a nepremýšľať molekulárne: čo ak mu niečo chýba. 

Jedným z ďalších modelov kŕmenia barfom je takzvaný prey model. V tomto prípade ide o kŕmenie výlučne iba mäsom bez príloh či pridaniu ovozelu. Celú túto časť nahrádzajú zelené neprané držky, ktoré sú nevyhnutné v každom type kŕmenia. 

V každom spôsobe kŕmenia  ale prihliadame na individualitu svojho psa. Musíme mu nejakým spôsobom načúvať. Počas mojej dlhoročnej praxe a stoviek zakŕmených psov som sa nikdy nestretla s tabuľkovou kŕmnou dávkou. Vždy je to viac alebo menej. 

Poraďte sa s odborníkom 

Samostatnú skupinu tvoria psy s ochorením napríklad obličiek, pečene, pankreasu alebo alergici. Aj pri týchto problémoch je vhodný BARF, ktorý je zostavený adekvátne k danému problému. Výhodou pri barfovaní je, že viete, čo dáte do misky svojho psa a dokážete odpozorovať reakciu.                                                

K barfovaniu patria aj suplementy vitamínov, oleje či minerály, ale to je špecifická skupina, ktorá si zaslúži samostatnú pozornosť. Ich účelovosť a  účinnosť má veľa výnimiek.  

Na záver však musím napísať, že moderná doba barfovaniu rozhodne nepomohla – spopularizovaná metóda kŕmenia, žiaľ, priniesla aj mnoho mýtov či poloprávd. Sociálne siete vytvárajú poradcov, ktorí sami barfujú jedného psa dva mesiace. Na trh sa dostávajú predajcovia, ktorých jediný záujem je iba zisk, ale pre klienta neposkytujú žiaden servis alebo poradenstvo a sú to samozvaní odborníci v duchu mám predajňu, tak som odborník. Preto si namiesto rád, ako kŕmiť, skôr vyhľadajte referencie a odporúčania na certifikovaného poradcu – predajcu, pretože ten si svoj tovar pozná najlepšie a vie správne usmerniť a nastaviť stravu. 

Barfu zdar! 

Luci